Rosmarin

Beskrivelse:

Med sin meget kraftige smag og duft skal rosmarin anvendes i begrænsede mængder. Smager godt til vildt, lamme-, kalve- og oksekød.

Prøv den i oliemarinader til kød, der skal grilles.

Kan udplantes, men tåler ikke frost.

Dyrkning:

Rosmarin er en stedsegrøn busk med træagtige grene og skællet bark. Den bliver i Danmark mellem 40-100 cm. høj, hvor den i middelhavslandene vokser på klippeskråninger og kan blive op til 1,5 meter stor. De lysviolette blomster skyder fra de små sideskud allerede i marts eller april.

Frøene fra rosmarin er 4 uger om at spire, og det tager lang tid før frøplanterne er udvoksede. Det er derfor bedre at stiklingeformere planten, hvilket gøres i juni-juli måned. De fleste stiklinger vil slå rod, men det varer noget før stiklinger vil være klar til udplantning. Rosmarin egner sig godt til krukker og potter. Den trives i potter i vindueskarmen eller i havestuen. Den kan også klippes i facon.

Rosmarin foretrækker en god sandblandet og kalkrig muldjord. Den ynder et læsted med masser af sol. Ved den første frost bør den dækkes til eller stilles i drivhus og først stilles ud til foråret igen.