Pindsvin i Haven

At redde sådan en lille fyr er lige så pragtfuldt som at sætte en sommerfugl fri.

Læs her hvordan du kan blive bedre til at passe på vores små hyggelige nyttedyr.

KOMPOST

Inden du bruger spidst værktøj som greb, spade, i din KOMPOST eller andet , CHECK for der er garanteret et lille pindsvin, der har syntes det er en dejlig hule og sove i. Tit vælger pindsvinemor også at putte sine unger i komposten, så pas på, det er ikke sjovt for hverken pindsvin eller haveejer pludselig at stå med en forpint pindsvine mor, far eller unge. Buskryddere, plæneklippere og kantklippere skal man også være forsigtig med da det tit er disse steder pindsvinet sover om dagen.

Hvad gør man hvis man støder på et pindsvin under havearbejde?

Du kan vælge at lade det ligge, det er især vigtigt hvis det er i ungetiden. En frustreret mor bider let ungerne ihjel…Alternativet er, at flytte pindsvinet . Havearbejde foregår jo mest om dagen og kan havearbejdet IKKE udsættes, bør pindsvinets installeres i en kasse ( med høje sider, avisstrimler, klude og vand) og dækkes til, så spyfluer ikke kan komme til at lægge spy på pindsvinet.

Sæt pindsvinet et roligt sted og slip det fri samme sted du “fangede” det når det er blevet mørkt. Dette er hvis pindsvinet ikke er kommet til skade. Virker pindsvinet sygt eller har man ramt det med et haveredskab skal det ligeledes tages ind og puttes i en kasse med gamle klude, lidt vand og pindsvinevennerne kontaktes.

Mange pindsvin dør når bål brændes af.

Bedst er det at undersøge hvorvidt der kan være pindsvin i affaldet, f.eks. ved at flytte bunken inden den brændes af. Kan det ikke lade sig gøre kan man tænde bålet højt oppe, så er det mere sandsynligt at pindsvinene “redder sig” når de mærker røgen og varmen.

DAGSLYS

Pindsvin i DAGSLYS, så er der noget GALT…… Skynd dig at få det lille dyr ind og put det roligt i en papkasse med høje sider (og lidt avisstrimler) så den ikke kan løbe sin vej, Hvis papkassen lukkes med låg, så husk lufthuller Endvidere skal pindsvinet have lidt vand og hvis du har et lille stykke avocado eller kattetørkost så er det rigtig flot. Så kan du ånde lettet op for hvis den fik lov at ligge ude i dagslys, vil spyfluerne sætte sig på den og ligge sine æg, det efterfølgende vil blive til maddiker inden for 24 timer. Dette medfører at pindsvin vil blive spist levende.

Pindsvin er aften/natdyr og viser sig kun om dagen hvis de er syge.

I VINTERHALVÅRET

I denne periode er der altid noget galt, hvis du ser et pindsvin. Raske pindsvin ser man nemlig ikke: de sover vintersøvn Tag pindsvinet med og aflever det til en dyrlæge eller ring til “Pindsvinevennerne I Danmark”. Du kan altid finde info eller få råd på tel.nr. 32 53 90 09 eller kigge i listen med plejeadresser på www.pindsvin.dk

VAND

Vi passer godt på vores fugle med foderhuse og høje flotte fuglebade men en skål med vand på jorden vil gøre underværker for pindsvinene, da der er mangel på VAND for dem om sommeren. Pindsvins naturlige kost er snegle, bænkebiddere, larver og andet guf. Hvis du vil supplere dette, kan du strø lidt kattetørkost, eller et lille stykke avocado. ALDRIG mælk af nogen art , de voksne får diarre og de unge dør af det.

Fra bunde af lyskasser, bassiner og kælderskakte kan man anbringe et groft bræt så pindsvinet har en chance for at komme op, hvis de skulle falde i.

Hvis du opdager at der bor et pindsvin i din have, så lad det være i fred. Pindsvin er nyttedyr og hjælper dig af med nogle skadedyr som f.eks. snegle (også dræbersnegle) og insekter.

Plante- og insektgift er årsag til mange pindsvins død.

Et andet stort problem er sneglegift: Når der er mange snegle, bliver der tit sprøjtet eller lagt sneglegift ud. Hvis et pindsvin spiser forgiftede snegle dør de.

Derfor: lad være at bruge sneglegift !!!!

Hvis du har problemer med for mange snegle i din have, er det bedre at lægge nogle fugtige klude udenfor. Sent på aftenen vil der sidde mange snegle på -og især under- disse fugtige klude, og de kan nemt fjernes.

At pindsvin har så meget “utøj” er en gammel skrøne.

PINDSVINEUNGER

Når pindsvineunger i en alder af 1 måned kommer med på nattevandring med deres mor og bliver væk eller moderen bliver kørt over eller andet, bruger de en høj skarp pibelyd – næsten som lyden fra en lille fugl eller mus. Hører man denne pibelyd i dagtimerne, bør man straks søge efter ungen.

Selv bittesmåunger, som kun er nogle få dage gamle, kravler ud af reden i deres søgen efter moderen (modermælken) når sulten bliver for stor, hvis moderen ikke er vendt hjem efter sin natlige søgen efter biller, regnorme, snegle, bænkebidere og andet godt.

Unger er kun ude om dagen, hvis deres mor er død.

Vær derfor opmærksom på pibelyden og sørg for at finde alle ungerne.

Få eventuelt en hund til at hjælpe dig.

Kontakt straks Pindsvinevennerne på tlf. 32 53 90 09 så ungerne kan få hjælp hurtigt.

Når du anskaffer en hund, så lær den at lade pindsvin være i fred. Hunde er kloge dyr, som nemt kan lære det.