Danmarks mest foretrukne julepynt

Vi har i Danmark store traditioner for vores julepynt. Her er det ikke mindst, at vi stort set alle pynter juletræ, men lige så meget selve vores dekoration af vores juletræer. Julepynt findes i mange forskellige former f.eks. kravlenisse, men ofte består af figurer og emner, der forbindes med julen, f.eks. julenisser, grantræer, julehjerter, kræmmerhus og gaver. Julepynt kan være lavet af mange forskellige slags materialer. Noget julepynt er klippet ud af papir, noget består af træ- eller metalfigurer, og noget er lavet af naturmaterialer som gran og kogler. Jeg vil i nedenstående komme ind på 4 forskellige slags julepynt.

De 4 slags er:

  • Spiseligt træ
  • Genbrugelig julepynt
  • Julelys
  • Hjerter

Spiseligt træ

Vi danskere har siden 1700-tallet haft stolte traditioner om spiseligt julepynt. Her var det meste pynt lavet af sukker, papirroser og forgyldte æbler. I Berlin brugte man i årene 1755 forgyldte kartofler på juletræet. Julepynten i Danmark skiftede, som tiden gik. I 1829 havde man fået alle mulige slags sukkerting på træet, sukker-dukker og -børn. Beviset for, at julepynten så sådan ud, har vi i bogen Peters jul, som er skrevet af Johan og Pietro Krohn. Julesalmen ”Højt fra træets grønne top”, der er skrevet af Peter Faber om hans egen familie, forklarer også, hvordan juletræet så ud i 1848.

Genbrugeligt julepynt

Det ældste julepynt var jakobsstigen og topstjernen, der begge stammer fra Tyskland. I 1800-erne hængte man også engle på træet. De ansås som budbringere og skulle derfor også på træet. Man producerede også topnisser og en papstok til at sætte på toppen. 1900-tallet lavede man også glas til toppen, men det gik hurtigt af mode. De hyppigst brugte farver på træet var rød, hvid og blå, som var Slesvig-Holstens farver.

Julelys

Man startede med at sætte vokslys fast i ler på grenene. Senere i 1800-tallet brugte man nåle. En klog mand, Charles Kirchof fra Tyskland, opfandt en lyseholder, hvor der var en stang, der holdt en kontravægt på grenen. Den eneste ulempe ved dette var, at grenen bøjede nedad. Denne opdagelse blev hurtigt bragt til Danmark, og i 1880erne sås de på de første juletræer, men det elektriske lys kom på banen i 1920, og da dette var mere sikkert og mere praktisk, er det med tiden blevet udbredt.

Hjerter

HC Andersen julehjerter er  det tidligste kendte eksempel på et julehjerte. Han lavede, i midten af 1800-tallet, et flettet julehjerte i gult og grønt papir, til familien Ørsted. Senere i 1871 kom den første skabelon af et julehjerte (også kaldet hjerteformet kræmmerhus). I 1943 bestemte man, at 23. december skulle være julehjertedag.