Haven netop nu - i oktober

Der skal nås meget i Oktober men husk også at nyde de smukke efterårsfarver, gå en tur i skoven måske finder du også nogle spiselige svampe. De fleste sommerblomster og stauder og nogle roser er stadig smukke og kan holde til den første frost sætter ind. Pluk løs af blomsterne og sæt i vaser, det liver op nu hvor man for alvor mærker det svindende lys. Læg mærke til når vejrudsigten lover den første nattefrost. Så er det tid til at plukke løs i haven, af alt det smukke der er tilbage, sæt det i nogle spande, køligt og brug så flittigt til vaser og buketter.

Græsplænen:

Det er ved at være sidste gang græsset skal klippes, græsset må godt være lidt højere (ca. 4,5 cm) så sæt klippehøjden lidt op på plæneklipperen.

Topdressing kan også lægges ud nu, hvis man synes plænen trænger, men kun i et meget tyndt lag, 2 liter pr m2 af en blanding af sand og kompost.

Frugthøst:

Nu skal der plukkes æbler og pærer, men tag det lidt med ro, frugten skal være plukkemoden, det vil sige at man skal kunne tage frugten ned uden at rive og flå i den. Tag om frugten, drej lidt og træk forsigtigt, så skal frugten slippe. For tidligt plukkede æbler og pærer er af ringere kvalitet og de smager ikke så godt som dem der plukkes rettidigt.

En god ide er at bruge de frugter der falder ned nu, og gemme dem der plukkes. Stil frugtkasserne udendørs, helst langs nordsiden af huset, læg f.eks. kasserede tagplader over kasserne. Først når frosten sætter ind, sætte de indendørs så køligt som muligt.

Knolde:

Dahlia, Knoldbegonier og Gladiolus skal graves op og tørres når frosten har ødelagt toppen. Når de er tørre kan de pakkes i kasser der så lægges ind i en stor sort affaldspose. Så holder de frem til foråret hvor de igen skal ud i haven.

Overvintring af planter:

Fuchsia, Nerie, Pelargonier med flere kan overvintres. Planterne skal overvintres frostfrit men køligt, de kan også godt lide at der er lidt lys. Vandingen skal være yderst sparsomt, jo koldere jo mindre vand.

Plantning:

Nu kan man plante næsten alt. Der er ingen udtørring, jorden er fugtig og der er stadig lidt varme i jorden.

Det der plantes nu i Oktober får en flyvende start på den efterfølgende sommer. I løbet af det næste halve år, når det plantede at udvikle et rodnet i jorden, så når foråret sætter ind vil det ikke være så følsomt over for udtørring og planten kommer derfor naturligvis hurtigere i gang.

Skal du plante frugttræer er det dog vigtigt at bladene er faldet helt af, på de frugttræer du køber på planteskolen, det betyder ofte at du må vente med at købe og plante frugttræer til november. Der findes træer fra Holland der sprøjtes for at få bladene til at falde af tidligere, Man skal sikre sig at man ikke køber den slags.

Sådan planter du:

Plant i løs og god jord, plant træet i samme dybde som det har stået før. Dette gælder naturligvis ikke Roser, Roser plantes så podestedet kommer ca 5 cm ned i jorden.

Omplantning:

Har du buske eller træer i haven som skal flyttes, så kan det gøres sidst i Oktober. Rhododendron kan næsten plantes om lige meget hvor gamle de er, husk at de kun vokser i spaghnum. Andre planter skal helst ikke være for gamle da deres rodnet så er blevet for bredt til at man kan få en passende rodklump med.

Husk at der skal stikkes med en spade hele vejen rundt om planten Uden at brække i spaden, så kan man forsigtigt forsøge at stikke planten op.

Jo før planten kommer i jorden, des bedre.

Blade:

Store bunker med blade skal fjernes, de kan godt lægges ud i bedene. Jeg har set hvordan man på Sofiero i Sverige lægger et tykt lag blade i Rhododendronbedene. Men husk alligevel også at tilføre spaghnum til dine surbundsplanter så surheden i jorden bevares.

Undtaget er rosenblade der godt kan gemme på sygdomme der smitter roserne til foråret, så de skal væk.

Husk at et lille lag blade i haven, også på græsplænen, er foder til regnormene.

Blomsterløg:

Tænk på at det også bliver forår igen. Blomsterløg plantes nu i Oktober.

Kartofler:

Er kartoflerne ikke taget op endnu er det på høje tid. Har du mange så er en kule den bedste opbevaring. Først lægges et lag halm, så kartoflerne i en stor bunke så vandes der så kartoflerne og halmen er våde, så 10 cm halm der gøres vådt, og endeligt 20-30 cm tørt halm til isolering der så dækkes med plastic.

Nu kan man tage nyopgravede kartofler hele vinteren.

Drivhuset:

Inden den første frost sætter ind, skal persille, purløg, Kinakål og halvstore salatplanter sættes ind i drivhuset. Her kan de med lidt held vokse videre indtil det for alvor bliver hård frost. Inden der sættes noget i drivhuset så skal det ryddes for udtjente kulturer og der skal gøres hovedrent.

Køkkenhaven:

Bearbejdning af en køkkenhave, kan godt give stof til en længere diskussion mellem haveejere. Fræsning kan være nødvendigt, men er ikke det optimale. Så hellere gravning. Men hvis man helt kan undgå at gå på jorden i køkkenhaven, vil den blive langt bedre at dyrke. Det kan man gøre ved at lave faste stier i køkkenhaven med f.eks. 110 cm mellem stierne. Så kan man nå indover bedene uden at træde på jorden. Flerårigt ukrudt fjernes med en greb og nu kan der spredes et ca. 5 cm tykt lag dyregødning eller kompost ud på jorden. Så er køkkenhaven vinterklar.

Fodring af fuglene

Hvis man vil have mange fugle i sin have i den kommende vinter, skal man begynde at fodre allerede nu.

Fuglene begynder allerede nu at opbygge det fedtdepot der skal bære dem gennem vinteren. Hvis der er rigeligt med føde i din have fra nu, vil du have en trofast skare af fugle, vinteren igennem.

Gennem fodringen har man også indflydelse på hvilke fugle der skal gæste haven. Fuglene er især interesserede i fed og nærende kost. Fedtkugler, solsikkefrø, hampefrø og jordnødder er meget populært blandt de fleste fugle.

Disse behov dækkes især med almindelig vildtfugleblanding og mejsekugler. Desuden er det vigtigt at der altid er rent vand at drikke.

Det betyder også noget hvordan føden serveres. Nogle fugle spiser fra foderbræt og foderautomater mens andre kun tager føden direkte fra jorden. Derfor kan det være en ide at lægge lidt foder direkte på jorden.

Det glæder desværre også rotter og mus, så har man problemer med disse, må man tænke sig ekstra om før man spreder ud på jorden.

Husk at er man først begyndt med at fodre, vil det være en katastrofe for fuglene hvis man holder op. F.eks. hvis man tager på ferie. Tænk på at for fuglene er det et spørgsmål om liv og død. Rigtigt god fornøjelse med fodringssæsonen!

To top