Haven netop nu - i november og december

Det regner med blade !

Store bunker blade skal fjernes og kan bruges til mange ting

Nogle dage drysser det stille med blade- andre dage flår en stormvind dem af og sender dem hen i alle hjørnerne. Blade kan bruges til mange ting. Hvis de er nogenlunde tørre kan de hjælpe vore sarte planter, som f.eks. artiskok gennem vinteren. Læg et tykt lag om planten, brug evt. granris til at holde på bladene.

Også i kompostbunken gør de gavn sammen med det andet der er lagt på gennem sommeren. husk at stikke bunken om, for at ilte og blande det omsatte med det nye. Har du bede, så læg også et lag blade i bunden på dem. Der må godt ligge nogle blade tilbage på plænen, hvad skal regnormene ellers leve af?

Kompost !

Kompost kan gratis afhentes på mange kommunale genbrugspladser

Har du noget omsat kompost, så læg det ud i bedene og i køkkenhaven. Har du ikke kompost, så husk at det kan fås gratis på den kommunale genbrugsplads. Det eneste du skal gøre er at komme forbi og selv skovle det op i sække eller på traileren.

Haveværktøjet !

Hent gratis kompost fra mange kommunale genbrugspladse

Nu er det tiden at rense haveredskaberne og give dem et lag olie. Skal de repareres så gør det nu, til foråret har du ikke tid til det! Og så kan du jo passende finde snerydningsværktøjet frem.

Og gå så lige belægningerne igennem, der er ikke noget værre end at gå med sneskraberen, hen ad stien og så den sætter sig fast i en stenkant der stikker op.

Snerydning !

Du har et ansvar for at der er ryddet ud for din grund. er der ikke det kan du pådrage dig et erstatningsansvar hvis nogen falder og kommer tilskade. Har du iøvrigt set efter om din ansvarsforsikring dækker noget sådant? Yderligere oplysninger kan hentes her.

Husk lige at salt på stierne ødelægger jorden for planter og græs. I øvrigt kan belægninger som ølandssten og sandsten slet ikke tåle saltet, fordi saltet øger forvitringen.

Man kan få andre salttyper der samtidig er gødning men der skal ikke særligt meget til før det også ødelægger mere end det gavner. Grus eller sand er bedre. Det kræver dog at man har noget liggende et tørt sted. er det vådt fryser det til en klump når det er frostvejr. Snerydning hører under hjemmeserviceordningen. Det betyder at alle kan få et tilskud på 35% af udgiften, når man hyrer et firma til det.

Nu er det plantetid !

Alle barrodsplanter kan købes nu. Og det er et godt tidspunkt at plante her i efteråret. Der kan plantes så længe der ikke er frost i jorden. Husk at beskytte den bare rod inden den plantes. Hav den i en plasticpose. Planter du hæk, så hav de enkelte planter i en stor plasticpose og tag en af gangen, når du planter.

Drivhuset !

Har du ikke ryddet drivhuset endnu, så er det på tide. Vask grundigt af og vand jorden.

Har du ikke ryddet det endnu, så er det på tide, alt det visne skal ud også blade der ligger på jorden. Vask grundigt af og vand jorden igennem. Har du automatiske vinduesløftere, så afmontér dem og læg dem frostsikkert, ikke alle modeller kan tåle frost.

Fuglene !

Det begynder snart at blive svært for fuglene at klare sig, i begyndelsen er der stadig bær og frugter de kan tage, men vent ikke til det bliver hård vinter med at sætte foderhuset op. så kender fuglen jo ikke til dit fodersted. nej start nu og glem så ikke at er du først startet så må du ikke stoppe før vinteren er ovre.

Mange ting kan bruges: æbler, gnaveben, korn, frø, osv. Det er en fryd at se den mangfoldighed af forskellige fugle der besøger et varieret spisested.

Vinranker !

Det er tidligt på vinteren at man beskærer sin vin. For at undgå saftblødning fra sårfladerne skal beskæringen være gjort før jul. De ranker man har bestemt skal være de kommende hovedstængler beskæres ikke. De andre skud eller stængler skæres tilbage så der kun er 4-6 knopper tilbage.

Stauder og roser !

Vent med at klippe stauder og roser tilbage indtil foråret

Nogle synes måske at det ser sjusket ud med de visne staudetoppe, men den visne top beskytter og luner rødderne og de overvintrende knopper. De er også med til at nedsætte fordampningen fra jorden. Endelig holder de også på sneen og man undgår skader på grund af barfrost.

Med hensyn til roser så husk at de fryser tilbage udefra. Det betyder at hvis du klipper dem tilbage allerede i efteråret så fryser grenene længere tilbage og der er måske ikke noget tilbage til foråret. Vent hellere til foråret.

Tagrender !

Fjern bladene nu! Inden den første dag med styrtregn.

De sidste blade er sikkert faldet nu og har du træer i nærheden er der sikkert fyldt med blade i tagrenderne. Tag dem nu så undgår du at skulle stå og gøre det på den første dag med styrtregn som ellers er det typiske tidspunkt hvor man bliver mindet om det, når vandet står i kaskader ned ad husets ydervægge. Og husk så lige på at der er mange der kommer til skade når de arbejder på en stige. Er der ikke én der kan holde stigen mens du klatrer op.

Løg !

De fleste har allerede sat deres løg i september/oktober, når jeg alligevel nævner muligheden for at sætte løg nu, så er det fordi der ofte er en god mulighed for at finde billige restpartier i planteskoler og butikker. Og det kan faktisk godt nås endnu, medmindre frosten har gjort jordoverfladen hård.

To top