Haven netop nu - i Marts

Foråret er på vej!

Haven netop nu - i Marts! Marts er den første forårsmåned, selv om det måske ikke lige føles som forår.

Men der er allerede en del planter der allerede er i fuld gang med blomstringen. Der er Erantis, Vintergæk og Krokus nede i jordhøjde og der er den gule Cornus mas, også kaldet Kirsebærkornel, som står med alle grene fyldt med små gule blomster. Og meget andet er på vej. Her følger nogle gode råd.

Flyt De vinter- og forårsblomstrende planter hen hvor de kan ses!

I det tidligste forår færdes man ikke så meget i haven, det er derfor logisk at flytte de tidligste blomster hen hvor man færdes til dagligt. Det er udenfor stue- og køkkenvinduer man skal kunne glædes over blomstringen og det er langs indgangsstier og foran huset.

Har du nogle områder med tidlige blomster hvor de ikke ses, så er det nu du skal notere dig hvilke grupper du vil flytte.

Det kan gøres efter blomstringen. Tag en spade og flyt store grupper ad gangen, eller del de store klumper i mindre.

Stedmoderblomster!

Den første sommerblomst du kan plante ud er stedmoder. Den kan godt plantes ud nu. Skulle det blive frost, er det eneste der sker at de blomster der er længst fremme, visner bort, men lige så snart det igen bliver nogle få plusgrader skyder der nye blomster frem.

Stedmoder holder sig pæn hele foråret.

En lille advarsel!!

Køb aldrig stedmoder der er drevet frem i drivhuset, på denne årstid. De er nemlig ikke hærdede til at klare frostvejr. Man ser dem ofte i supermarkeder, plantede i potte.

Køb i stedet stedmoderblomster der kommer fra marken. De kan kendes ved at de er gravet op med en lille klump og oftest sælges 8 -10 stykker samlet i en lille kasse.

Forårsbuketten!

Mange grene kan nu tages ind til drivning. Kirsebærgrene, Kirsebærkornel, Æblegrene og mange andre. Nogle for blomsternes skyld og andre for de sartgrønne blade. Også vintergækken, Krokus og Erantis er smukke at se på.

Nu er det plantetid.

Alle barrodsplanter kan købes nu. Og der kan godt plantes nu!

Der kan plantes så længe der ikke er frost i jorden.

Drivhuset!

Har du ikke ryddet det endnu, så er det på tide, alt det visne skal ud også blade der ligger på jorden. Vask grundigt af og vand jorden igennem.

Fuglene!

Det begynder snart at blive svært for fuglene at klare sig, i begyndelsen var der stadig bær og frugter de kunne tage, men nu er der ikke meget at leve af. Glem ikke at er du først startet så må du ikke stoppe før vinteren er ovre.

Mange ting kan bruges: æbler, gnaveben, korn, frø, osv. Det er en fryd at se den mangfoldighed af forskellige fugle der besøger et varieret spisested.

Fuglekasser!

Det er sidste chance hvis du ønsker at give de forskellige fuglearter chancen for at yngle i din have.

Fuglene kvitterer ved at hjælpe dig med at holde haven fri for skadedyr. En enkelt mejsefamilie æder i tusindvis af insekter, der ellers ville have generet dig, når du senere sidder i haven, en lun sommeraften. Også køkkenhaven skånes.

Her er et godt bud på en række fuglekasser der kan købes på nettet: Tryk her.

Vinranker

Det er for sent at beskære din vin nu! Vil du meget gerne beskære den, så vent til efter løvspring, da er der ikke så stor saftspænding mere.

Stauder og roser

Nogle synes måske at det ser sjusket ud med de visne staudetoppe, men den visne top beskytter og luner rødderne og de overvintrende knopper. De er også med til at nedsætte fordampningen fra jorden. Endelig holder de også på sneen og man undgår skader på grund af barfrost.

Med hensyn til roser så husk at de fryser tilbage ude fra spidsen og ind. Det betyder at hvis du klipper dem tilbage allerede nu så fryser grenene længere tilbage og der er måske ikke noget tilbage til foråret. Vent hellere til du er sikker på der ikke kommer nævneværdig frost mere.

Frugttræer og andre træer!

Nu er det tid til beskæring af frugttræer. Alle slags kan beskæres med enkelte undtagelser. Stenfrugttræer som kirsebær og blomme beskæres dog efter blomstringen eller allersidst på vinteren. Og har du ikke beskåret dit birketræ, så vent til efter løvspring.

Vanding!

Februar og marts er ofte meget tørre måneder, derfor kan det være nødvendigt at dække sarte planter mod den direkte sol og barfrosten. Særligt i Marts måned er der fare for udtørring. En kombination af frossen jord uden snedække og en skarp sol der bager ubønhørligt på planterne, er det rene gift for sarte planter.

Derfor er det godt at skærme mod solen med grangrene eller lignende.

Snetyngede hække og buske!

Når der falder et solidt tæppe af sne, især tøsne, er der fare for at hækken ganske enkelt vælter. Det skyldes en kombination af stor vægt fra sneen og en hæk der er klippet forkert. Særligt hvis hækken gennem flere år er blevet klippet skævt, f.eks. at der på den ene side er klippet tæt på stammen, mens den anden side hos naboen (måske) har fået lov til at blive bred.

Det er heller ikke ligemeget hvordan toppen af hækken klippes. Er den ganske lige vil der samle sig en større snemængde på toppen og så er hækken i fare for at vælte.

Også mange buske lider under et stort snetryk. Grene kan knække eller blive bøjede, med en grim busk til følge.

Det eneste der er at gøre er at slå den værste sne bort med en rive eller stok.

Muldvarpe og Mosegrise!

Hvert efterår oplever mange at der kommer en masse nye toppe af jord, rundt i haven. Hele sommeren har der været fred, men nu er det som om der er en hel invasion. Nogle gange skal man blot være tålmodig. Fjerne jorden efterhånden som den kommer op, for når det igen bliver sommer, med larmende plæneklippere og legende børn i haven, så er det som om de igen trækker bort til mere fredelige steder. Og jorden de skyder op er god pottemuld. Men hvis du gerne vil dem til livs, så er der flere metoder.

Er det mosegrise så kan man købe majs behandlet med gift, som så lægges ned i gangene. Husk at dække godt af! Det skulle jo ikke gerne være børnene der spiste de forgiftede majs!

Kejserkroner lugter så forfærdeligt at mosegrisen (og alle andre) holder sig væk. Plant den under alle omstændigheder ikke under det åbne soveværelses vindue.

Med muldvarpen er det en anden sag. Følgende metode har jeg selv prøvet og den virker! Gå ud i haven en lun forårsdag, find de nyeste muldvarpeskud og tramp dem godt ned. Sæt dig så roligt i havestolen med en god bog og en spade ved siden af.

Når der igen er ro, måske en halv eller en hel time efter, så kommer muldvarpen igen for at rette op på rodet. Når du ser jorden skyde op går du forsigtigt hen og graver lynhurtigt muldvarpen op med spaden. Hvis du ikke vil dræbe det lille dyr så kan du jo komme den i en kasse og bære den til en skov i nærheden.

Skulle din ægtefælle spørge hvad du har lavet hele formiddagen? Kan du med god samvittighed sige at du har fanget muldvarpe.

Du indvender måske at du har mange skud i din have, så hvad hjælper det med en enkelt muldvarp? Men det er sikkert kun én eller to muldvarpe i din have der sørger for hele det store entreprenørarbejde, så har du fanget en eller to så er arbejdet til ende, i hvert tilfælde indtil næste gang der kommer besøg.

Køkkenhaven!

Skal du have meget tidlige kartofler så kan de allerede lægges til forspiring nu. De lægges til forspiring ca 1 måned før de skal sættes ud. På lette jorde (sandede) varmes jorden hurtigere op der kan kartoflerne sættes ud i begyndelsen af april. På våde og lerede jorde er det bedst at vente til omkring 1 maj. Det bedste sted til forspiring er et lyst og ikke for varmt rum(ca 15 grader). Kartoflerne anbringes i ét lag således at den ende der er flest øjne stikker opad. Man kan vælge at lægge dem på et lag spaghnum, derved dannes der rødder allerede i forspiringen, hvilket igén giver endnu tidligere kartofler.

Klik her hvis du vil se mere om køkkenhaven.

To top