Haven netop nu - i Maj

Glem ikke at opleve foråret

Foråret er nu i fuldt udspring. Træer og buske iklæder sig den smukke, lysegrønne farve. Blomster og jorden dufter, og den har nu nået en temperatur hvor det er tid at plante! Det er tiden hvor du kan nyde anemoner og skoven der begynder at grønnes. Påske og -pinseliljer samt tulipaner blomstrer allerede i mange haver.

Glem heller ikke at det netop er i maj måned at det sætter ind med en overdådig blomstring. En mark eller græsplæne med tusindvis af mælkebøtter i blomst er et smukt syn som man ikke må forsømme at sætte tid af til at se på og gå ud i.

Pæretræer, kirsebær og æbletræer giver også en helt fantastisk blomstring som man helt sikkert skal standse op og opleve inden det er for sent.

Gå også en tur i den nyudsprungne bøgeskov, mens bladene er lysegrønne og lige til at spise.

Træer og buske

Vent med at beskære til alt er sprunget ud, både blomster og blade. Grenene er nu saftfyldte og har brug for al kraft til at åbne blomster og blade.

Ved at sommerbeskære undgår man den kraftige blødning der ellers kommer, hvis man beskærer lige før udspring. Nyd blot de flotte blomstrende frugttræer og alle de lysegrønne farver på buske og træer.

Græsplænen

Det er nu tid at slå græsplænen for første gang i år. Hvis du har en nysået græsplæne, så husk at den skal have gødning, og gerne en dag hvor du véd at det vil regne, så vil gødningen opløses og trænge ned i græsset og dermed gøre sin gavn. Husk på at kommer der gødning på en våd eller fugtig græsplæne, vil den blive svedet af.

Derfor skal man være sikker på at det fortsætter med at regne tilstrækkeligt til at vaske bladene rene for kunstgødningen. Græsset skal altså enten være helt tørt eller også skal et forestående regnvejr skylle gødningen ned i jorden med det samme.

Ellers er det normalt ikke nødvendig at gøde din plæne. Medmindre du elsker at rende rundt med plæneklipperen flere gange om ugen.

Mos i græsplænen fjernes med en mosfjerner. Lej mosfjerneren på en maskinstation eller i havecenteret.

Sommerblomster

Fra midten af maj kan man begynde at overveje om man skal plante sommerblomster. Det er dog stadig en god ide at se langtidsprognosen, så man er helt sikker.

Men ikke før. Begyndelsen af Maj er de fleste år en veksling mellem varme og sol og så afbrudt af pludselig nattefrost. Og nattefrost er det rene gift for sommerblomster.

Sommerblomster og krukker

Med krukker, kasser, zinkbaljer, trækar, stenkar og pilekurve, kan du flytte rundt på frodighed og farver i haven. Næsten alt kan plantes i krukker; sommerblomster, stauder, buske og træer. Krukker med stauder og buske kan plantes til nu. Sommerblomster til udplantning skal vente til sidst i maj, hvis man vil være helt sikker på at de ikke skades af kulde. Krukker der plantes til tidligere, kan tages indenfor, hvis det bliver for koldt om natten eller du kan beskytte dem med plasticposer.

Inden du planter krukkerne til skal du huske at lægge knuste potteskår i bunden af krukken til at beskytte hullerne i bunden mod tilstopning ovenpå kan du lægge et drænlag på 5 - 10 cm. af leca eller andet. Anvend en god næringsrig pottemuld og husk at gøde planterne 1-2 gange i løbet af sommeren. Får vi en varm sommer er det praktisk at have en stor vandkande stående på terassen.

Hvis du vil plante stauder eller træer i krukker, bør du vælge en stor krukke, og husk at den skal kunne tåle at stå ude om vinteren. Fordelen ved stauder eller træer i krukker, er at der ikke skal købes planter hvert år men blot suppleres med sommerblomster!

Havemøbler

Det er nu tid at finde havemøblerne frem. Hvis du har havemøbler af træ og endnu ikke har gjort dem forårsklare, er det en god idè at få slebet dem og givet dem en god olie, derved holder møblerne længere og det ser flot ud!

Plantetid

Det er stadig tid til plantning af stort set alt.

Med hensyn til birk og fyr er der ikke noget bedre tidspunkt at plante dem i, end netop nu i begyndelsen af maj.

Men når det så sætter ind med rigtig varme som det ofte er tilfældet sidst i maj, ja så er det slut med plantesæsonen.

Barrodsplanter

En lang række planter plantes uden potte og uden noget særligt jord om rødderne. Det kaldes barrodsplanter. Det er løvfældende træer, buske og roser der plantes uden jordklump i plantesæsonen.

Plantesæsonen for barrodsplanter, regnes normalt for perioden - Sidst i oktober til midten af maj, dog afbrudt af frosten der udgør en naturlig hindring for at man kan plante.

Der er mange fordele ved at bruge barrodsplanter. For det første er de nemme at opbevare. Planteskolerne graver planterne op om efteråret, når planterne er gået i vinterdvale. Derefter sættes de i indslag, hvilket vil sige at de sættes tæt sammen i jordrender og dækkes med jord. Herfra kan de tages når som helst de skal bruges.

En endnu mere anvendt metode til opbevaring af barrodsplanter er kølehus.

Her opbevares de under kølige og fugtige forhold, til de skal bruges. Planter der opbevares på køl begynder først at vokse når de plantes ud. Det giver den ekstra mulighed at man godt kan plante helt ind i Juni måned, bare planterne kommer fra køl. Der er dog den ulempe ved at plante så sent, at de ofte går lige fra vintertilstand til sommertilstand med varme og måske tørke. Det stiller større krav til pasning.

Ved at plante barrodsplanter får man også mere rodnet med end pottede planter. Endelig er barrodsplanter nemme og billige at transportere da der ikke vejer så meget.

Klumpplanter

Stedsegrønne planter og større træer graves op med klump. Her er det vigtigt at holde sig indenfor plantesæsonen Oktober til midt i maj.

Den eneste måde man kan forlænge plantesæsonen for klumpplanter er ved at få planteskolen til at grave dem op indenfor plantesæsonen, og så passe dem med vanding et skyggefuldt sted indtil de skal bruges.

Potteplanter

For pottede planter er det plantesæson hele året undtagen når jorden er frossen.

Her får man hele roden med og plantes opdager ikke at den er blevet plantet om.

En enkelt ulempe ved potteplanter er at har de stået for længe i potten vil roden begynde at vokse i ring inden i potten. Denne måde at vokse i ring på er vanskelig for roden at gøre sig fri af selv om den plantes ud.

De fleste planter tager dog ikke stor skade af dette, men hvis man f.eks. ønsker at plante et solitærtræ der skal stå alene og blive stort, så er det givetvis bedre at vælge barrodsplanter.

Stauder

 

Stauder er en fællesbetegnelse for planter der blomstrer men hvor toppen visner ned om vinteren.

Om foråret kommer der så nye skud frem fra knopper lige ved eller under jordoverfladen.

Omplantning af stauder gøres bedst om foråret når de nye skud er blevet 5-10 cm. høje. Det sker ikke samtidigt for alle stauder, nogle er mere end en måned senere end de tidligste.

Det er hårdt for en staude at blive plantet om, derfor er det godt at gøre det forsigtigt. Undgå derfor solskin. Vælg en dag hvor det er gråvejr eller en aftenstund.

Det mest praktiske er at bruge en spade, men hug ikke planten helt igennem, del kun rødderne med spaden og bræk så resten fra hinanden med hænder og fingre.

Rødder der hugges over fornyr sig selv mens de nye skud ødelægges ved at blive hugget over med spaden.

En enkelt staudeklump kan deles meget, helt ned til et enkelt skud med lidt rod. Men større klumper giver selvfølgelig en mere frodig start.

Udplantningen sker ved at plante i velgravet og fugtig jord. De skal ikke plantes dybere end de stod før.

Vanding sker ved en let overbrusning hver dag de første 8 dage, helst om aftenen. På denne måde optager stauden vand gennem bladene. Efter ca. 8 dage har roden så taget fat igen og kan levere vand til toppen.

En af undtagelserne fra regelen om deling i foråret, er Pæoner. De skal deles om efteråret, når de er visnet ned.

Køkkenhaven

Vent til anden uge i maj med at begynde at så køkkenhaven til, der kan endnu komme nætter med frost. Alle former for salat kan sættes nu, husk at vande de spæde planter, så får de en god start. Majs, bønner, løg, alle kålsorter udplantes ligeledes nu.

Radisser og spinat kan sammen med salater sås flere gange i løbet af sommeren. Kartoffelplanterne kan måske anes nu, husk at hyppe når planterne er blevet tilpas store. Persillefrø sås direkte på voksestedet i begyndelsen af maj, husk at vande rigeligt de tre første uger og vær tålmodig, persillen skal nok komme!

Squash kan plantes midt i maj, jeg plejer at købe en enkelt plante på planteskolen, den giver rigeligt med squash til familien!

Det er vigtigt at vande køkkenhaven og luge ukrudt væk fra starten, så bliver køkkenhaven nemmere at holde pæn senere på sommeren Husk allerede nu at høste de lækre sprøde rabarber til grød, kompot, saft eller rabarberkage. Jordbærplanter fra sidste år vokser også godt nu, husk at fjerne ukrudt så de små blomster vil få sollys og kan blive til store flotte bær!

Krydderurter

Hvis du har haft krukker med krydderurter til overvintring i drivhuset, skal krukkerne sættes ud i solen nu. Indenfor ganske få uger, vil du have friske krydderurter.

Purløg sættes som frø direkte på voksestedet, gerne solrig plads. Når purløg blomstrer kan du, hvis ikke du vil nyde de kønne blomster, klippes dem ned, og de vil skyde igen. I øvrigt kommer purløg igen år efter år, når først man har sået det.

Jeg har basilikum og oregano i mit drivhus, det bliver til store og sunde krydderurter hvert år! Husk at anvende de friske krydderurter i madlavningen. Det er både sundt og så smager det godt!

Se mere om køkkenhaven i maj, under køkkenhaven.  

To top