Haven netop nu - i Januar / februar

Kompost !

Har du stadig noget omsat kompost, så læg det ud i bedene og i køkkenhaven. Har du ikke kompost, så husk at det kan fås gratis på den kommunale genbrugsplads. Det eneste du skal gøre er at komme forbi og selv skovle det op i sække eller på traileren.

Haveværktøjet !

Vinteren er tiden at rense haveredskaberne og give dem et lag olie. Skal de repareres så gør det nu, til foråret har du ikke tid til det!

Snerydning !

Du har et ansvar for at der er ryddet ud for din grund. er der ikke det kan du pådrage dig et erstatningsansvar hvis nogen falder og kommer tilskade. Har du iøvrigt set efter om din ansvarsforsikring dækker noget sådant? Yderligere oplysninger kan hentes her.

Husk lige at salt på stierne ødelægger jorden for planter og græs. I øvrigt kan belægninger som ølandssten og sandsten slet ikke tåle saltet idet de forvitrer. Man kan få andre salttyper der samtidig er gødning men der skal ikke særligt meget til før det også ødelægger mere end det gavner.

Grus eller sand er bedre. Det kræver dog at man har noget liggende et tørt sted. er det vådt fryser det til en klump når det er frostvejr.

Drivhuset !

Har du ikke ryddet det endnu, så er det på tide, alt det visne skal ud også blade der ligger på jorden. Vask grundigt af og vand jorden igennem.

Fuglene!

Det begynder nu at blive meget svært for fuglene at klare sig, glem nu ikke at er du først startet så må du ikke stoppe før vinteren er ovre. Mange ting kan bruges: æbler, gnaveben, korn, frø, osv. Solsorten elsker f.eks. nogle æbler smidt ud på græsset eller i sneen. For du huskede selvfølgelig at gemme nogle kasser med æbler fra efterårets overflod? Det er en fryd at se den mangfoldighed af forskellige fugle der besøger et varieret spisested.

Vinranker !

Det er for sent at beskære din vin nu! Vil du meget gerne beskære den, så vent til efter løvspring, da er der ikke så stor saftspænding mere.

Stauder og roser

Udtørring er nok den værste fjende på denne årstid. Udtørring opstår ved at solen varmer på planterne, samtidig med at det måske blæser. Når så planterne ikke kan trække ny væde op fordi jorden er frossen, så opstår udtørringen. Den bedste måde at beskytte planterne på er ved at stikke grangrene eller lignende ned omkring de nøgne grene. De skygger og giver læ mod vinden.

Frugttræer og andre træer!

Nu er det tid til beskæring af frugttræer. Alle slags kan beskæres med enkelte undtagelser. Stenfrugttræer som kirsebær og blomme beskæres dog efter blomstringen. Og har du ikke beskåret dit birketræ, så vent til efter løvspring.

Vanding!

Januar og Februar er ofte meget tørre måneder, derfor kan det være nødvendigt at dække sarte planter mod den direkte sol og barfrosten. Det kan endog være godt at vande sine Rhododendron her i det tidlige forår, hvis deres jord er blevet tør. Det sikrer en god blomstring.

Lænestolen !

Denne tid på året er der tid til med god samvittighed at sætte sig i lænestolen og læse en god bog, eller hvad men nu har lyst til. De få gøremål der er i haven kan nås på ganske kort tid. Læn dig tilbage, læs en god bog og nyd at du sidder varmt og godt mens vinteren raser udenfor.