(5) Lægning af Fliser

Hver enkelt flisetype har sin egen læggeanvisning som vi siden skal komme ind på. Men der er en række fælles træk ved lægningen.

Snore:

Lægning af fliser

Snore er meget vigtige da belægningen ellers vil blive skæv, uanset hvor omhyggelig man er. Udover snore i siderne og enderne, skal man også sætte snore for hver 3 - 5 række fliser. Det kaldes kontrolmål.

Flisemål:

Bemærk at alle betonfliser er støbt i undermål. Dette skyldes at der skal være plads til grus imellem fugerne.

Lad os tage en 50 x 50 cm flise. Som målet angiver så skulle flisen være 50 cm. I virkeligheden er den måske kun 49.5 cm.

Derfor er kontrolsnorene så vigtige. Hvis man vil sætte en kontrolsnor for 50x50 cm fliser, kan man f.eks. lave en kontrolsnor for hver tredje flise.

Denne snor sætte så i nøjagtigt 150 cm. De 3 rækker fliser man så lægger skal ende nøjagtigt i 150 cm, da det er flisens "rigtige" bredde. Det betyder at der altså skal være en lille afstand mellem fliserne. Dette opnås ved øvelse.

Mindre fliser som SF-sten eller Holmegårdsfliser lægges "med løs hånd". Større fliser har ofte fugeknaster på siderne, det er små knaster på ca. 1.2 mm. Det medfører at der automatisk opstår en fuge mellem stenene når man lægger dem.

Alligevel skal man gennemgå rækkerne i forhold til kontrolsnorene. Er der afstand til kontrolsnoren, kan man stille sig på fliserne og med en spade stukket ned i fugerne, flytte rækkerne så de passer. Her er det vigtigt at fordele afstanden på alle fugerne så de bliver lige brede.

Tilskæringer:

Tilskæring af flise

Hvis flisernes mål ikke lige passer med den plads man lægger, kan det blive nødvendigt med tilskæringer. Tilskæringer foretages med enten vinkelskærer eller fliseklipper.

Også om brønde er det nødvendigt med tilskæringer. Ved brønde er det meget pænere at lave en firkantet tilskæring og så fylde ud med f.eks. mosaiksten.

Ind mod huset er det pænt at slutte med hele sten så man vil ofte begynde med at lægge stenene ved huset.

Forbandt:

Forbandt - betyder at stenene ikke lægges lige ud for hinanden

Fliser er et materiale der flytter sig lidt med tiden, på grund af påvirkninger fra vejret, som frost og regn.

Derfor vil en lige linie der i starten så pæn ud, med tiden blive skæv at se på. Derfor lægger man fliserne således at de lige fuger ligger på tværs af længderetningen. I længderetningen brydes de lige linier af et forbandt.

Et forbandt betyder at stenene ikke lægges lige ud for hinanden. Det kan f.eks. være 1/2 forbandt eller 1/3 forbandt. Ved 1/2 forbandt starter man med en hel flise, næste række starter man så med en 1/2 flise, næste række en hel flise o.s.v.


Aftrækning
Sætning af Piksten