Haven netop nu 03-02-2013

 

Haven netop nu 03-02-2013

 

Kære Haveejere.

 

Udedanmark.dk og dermed ”Haven netop nu”, har stort set stået stille nogle år. Jeg har ganske enkelt ikke haft tid til at give Havesiderne den opmærksomhed det kræver.

 

Hvad er der så sket i mellemtiden?

 

Tiden er blevet brugt på at være sammen med min familie og passe min Anlægsgartnervirksomhed.

 

For et par år siden overtog jeg Danmarks ældste Havecenter, Kelleris Havecenter. Det var et havecenter som var kørt ned af skiftende ejere og lavkonjunktur. At der ligger 3 andre Planteskoler indenfor 2 km. Er også noget der spiller ind.

 

Havecenteret undergår derfor nu en stor forandring som skal føre til en reducering af den traditionelle planteskolen. Vi specialiserer os.

 

Dette sker til fordel for at  www.Udedanmark.dk´s læsere så kan komme og se de ting vi har gang i.  De ting vi synes er med til at give haveglæde.

 

Og hvad har vi så gang i lige nu?

 

TEGNESTUE. 

Vi har indrettet en tegnestue hvor vi tilbyder rådgivning om -og tegning af haver. Skriv en mail til villyskovgaard@gmail.com hvis du går med haveplaner. Så kommer jeg gerne ud på et konsulentbesøg og hjælper med gode ideer og råd.

 

TIDLIG SÅNING OG FORSPIRING.  

Vi har sået flere tusinde kæmpegrøntsager i Havecenteret  og sat i hundredevis af Kartofler til forspiring.. I løbet af Marts måned kan disse købes i Havecenteret af dem der ikke selv nåede at komme i gang i Februar. 

 

PLANTESKOLEN.

Havecenteret får et stort udvalg i store og små Hækplanter samt udstilling og salg af Hegn og indhegning. Derimod skærer vi kraftigt ned på alle de planter og ting man normalt kan få i et traditionelt havecenter.

 

www.udedanmark.dk

Udedanmark har fået en ny forside og jeg er begyndt at skrive igen, det har resulteret i en række nye emner, f.eks. et par kritiske artikler, om den skjulte sundhedsfare som er i den frugt og de grøntsager vi bliver præsenteret for i supermarkederne.  Det er faktisk overraskende hvor lidt hensyn man tager til forbrugernes sundhed. Især når man tænker på at vi jo netop spiser frugt og grønt for at blive sundere.

 

For eftertiden er det vores mål at man hver uge finder nye artikler og ideer på Udedanmark

 

HJÆLP TIL DEM DER VIL TIDLIGT I GANG.

Få nye Kartofler og Jordbær allerede i Maj/Juni måned. Mange har en drøm om at komme tidligere i gang med Køkkenhaven, men savner måske den viden og de redskaber der skal til.

 

Derfor vil vi gerne slå et slag for at Haveelskere, får øjnene op for de fordele der er ved at starte op i Februar snarere end i maj, hvor man normalt starter med at så i Køkkenhaven.

 

Vi har derfor lagt en række artikler om hvordan man kommer tidligt i gang, ind på www.Udedanmark.dk

 

Desuden tilbyder vi en række hjælpemidler såsom varmebænke, undervarme, Grolys og nogle supergode og gennemtænkte drivhustunneller til vores læsere. Kom ned og se hvordan det virker i Havecenteret, hvor vi udstiller de forskellige ting.

 

Dyrk Kæmpegrøntsager.

Jeg har skaffet specielle frø fra England. Frø af Kæmpegrøntsager som har vundet store konkurrencer og verdensmesterskaber. Disse frø kan anskaffes i havecenteret eller sendes. Se mere på www.udedanmark.dk  Til efteråret holder vi så en stor konkurrence om hvem der har dyrket de største grøntsager.

 

Vi har også Kartofler til forspiring allerede nu.

 

Så vi håber nogle af disse tiltag har jeres interesse.

 

HAVEN NETOP NU.

Det er min målsætning at begynde at udsende vores ”Haven netop nu” igen.  Her er den første.

Med venlig hilsen:  Villy Skovgaard

 

 

HAVEN NETOP NU i FEBRUAR.

 

Kære Haveejere.

Nu er vi så kommet til Februar måned og det ser ikke ud til at kulden rigtigt har tænkt sig at slippe sit tag i vores haver foreløbig. Men for haveelskere er der allerede nu ting der skal forberedes, således at man når foråret for alvor melder sig, allerede er godt i gang.

 

SÅNING OG FORSPIRING. For den der vil have tidlige kartofler, tidlige jordbær og mange andre dejlige grøntsager, er tiden inde til at komme i gang.

 

FORBEREDELSERNE:  

Det hele starter i vindueskarmen. I små spirekasser kan man nu så de første grøntsager og sætte første hold kartofler til forspiring.. Det kan ske uden kunstigt lys og varme, men det er godt med en spirekasse med låg.

 

Når de første spirer viser sig skal der lys på, ellers vil spirene hurtigt blive lange og skæve. I Kelleris havecenter kan man købe lamper med  Grolys.

 

Når så spirene er så lange at de skal plantes ud i større potter, er det tiden at rykke ud i Drivhuset. Her er langt mere lys end i vindueskarmen, men her er også koldt. Man må derfor have et bord med varme og overdækning.  Omkostningen til f.eks. el er ikke så stor som man måske regner med, så længe man sørger for at holde størrelsen på sit varmebord nede. Et godt bud på varme er små fleksible varmeplader til undervarme, disse er lavet specielt til undervarme og har et lavt elforbrug.  Man kan også lave et varmebed af hestemøg. Dette er ganske gratis. 

 

Se mere på www.udedanmark.dk

 

I Marts/April måned er det så tiden at stille drivhustunneler op i haven, så de i god tid har tilført jorden solvarme, til glæde for dine grøntsager som nu allerede er ganske store.

 

Lønnen for sin møje  er Grøntsager og Kartofler allerede i Maj/Juni afhængig af hvornår du startede op.

KÆMPEGRØNTSAGER  Har du lyst til at prøve kræfter med dyrkning af Kæmpegrøntsager, så har du mulighed for at få Frø og gode råd på vores hjemmeside. Det er også nu der skal startes op. 

 

BESKÆRING:

Når det fryser meget er det ikke så godt at beskære hverken frugttræer eller andre træer og buske i haven.

 

Der er tid nok senere  i februar eller marts måned.

 

Når vejret er blevet lidt mildere kan man så småt begynde beskæringen.

 

BLOMSTRING NETOP NU:

Selvom tiden til indehygge endnu ikke er forbi, er det dejligt forfriskende at tage en gåtur i naturen eller parkerne.

 

Vidste du at der allerede nu er buske og andre ting der blomstrer. Gå en tur i en af de botaniske parker og se det der er i blomst, det kunne måske inspirere dig til selv at anskaffe nogle eksemplarer. Der er f.eks. Kejserbusk og troldnød. Også vintergæk og Erantis begynder at vise sig.

 

Har du nogle der vokser lidt afsides i haven, kan du plukke lidt til de små vaser.

 

DREVNE GRENE:

Også visse grene kan nu klippes og sættes i vaser.

 

Træer og buske har visse stoffer i knopperne, som forhindrer dem i at springe ud for tidligt.

Disse stoffer nedbrydes så langsomt vinteren igennem, således at knopperne først bryder frem når det er den rigtige tid. Nogle er dog klar før andre. F.eks. er blomster mere tilbøjelige til at springe ud end blade. Derfor ser man især i det tidlige forår at drevne grene kun springer ud med blomster.

 

HVILKE?

Netop nu kan man tage følgende grene ind til drivning: forsytia, fjeldribs, troldhassel, kejserbusk, hassel, gråpil, troldnød, japankvæde, hestekastanie, kirsebær, birk, slåen, pære, magnolie og kirsebærkornel. Fra Marts måned kan man også tage mirabel, paradisæble rosenmandel og æble ind. Mens bøg, lærk og lind først kan drives fra april måned.

 

Her er et lille tips: Når man skærer grene og blomster af, suges der nogle små luftbobler op i grenene. Dette skyldes de osmotiske kræfter som netop gør planten i stand til at suge vand og næring fra rødderne.

Inden de sættes i vaserne kan man igen klippe et lille stykke mere af grenen eller stilken, men denne gang under vand. F.eks. i en balje eller spand. Derved vil det lille sug der kommer, kun suge vand op. Og så hurtigt op i vasen. Det giver længere holdbarhed og for nogle enkelte som f.eks. bambusgrene, er det ganske enkelt en nødvendighed da de ellers vil visne meget hurtigt.

 

VINTERDÆKNING:

De meget sarte planter, som kræver mere end almindelig vinterdækning, vil jeg ikke beskæftige mig med, da det kræver en særlig interesse at bruge dem i sin have. Desuden ville det alligevel være for sent at gøre det på dette tidspunkt.

 

Det der oplyses om her, er planter der bruges i almindelighed i danske haver, men som alligevel kræver at man følger vinterens gang og sætter ind, hvis der viser sig forhold der kræver det.

 

FROST,VIND OG SOL:

Der er 3 faktorer der kan gøre livet surt for en lidt sart plante. Frost, blæst og sol.

Frosten over jorden kan man ikke gøre så meget ved, men et tykt lag tørre blade kan sikre at jorden ikke fryser så meget til nede om rødderne.

 

Men i løbet af Februar til April måned sker der det at solen får mere magt. Den kan faktisk varme helt forårsagtigt i et lunt hjørne i haven. Dette kan sætte planten i gang med at fordampe vand. Hvis jorden nu er frossen, så er rødderne ikke i stand til at transportere nyt vand op i grenene.

 

Og så har vi problemet. Udtørring af blade, nåle eller grene.

 

Hvis det også begynder at blæse sker vandfordampningen ekstra hurtigt. Ja selv jorden kan blive udtørret under sådanne forhold, typisk hvis det fortsætter i en længere periode.

Især spagnum tørrer hurtigt ud. Derfor kan det under særlige omstændigheder, blive nødvendigt at vande sit Rododendronbed i marts eller april. Også selvom naboen griner lidt af dig.

 

HVAD KAN MAN SÅ GØRE NU?

 

JORDEN:

Et tykt lag blade på jorden kan holde på varmen så jorden ikke fryser så meget. Ovenpå bladene kan lægges lidt granris eller andet der kan forhindre at bladene blæser bort.

 

BESKYTTE BLADE OG GRENE:

Ovenover jorden kan man ikke beskytte mod frosten, men der kan skærmes af mod vind og sol.

Dette kan gøres med hvad som helst. Grangrene, halmmåtter, sækkelærred, skumplast fra emballage og så videre. Noget ser pænere ud end andet. Husk at grangrene sættes med toppen nedad, for at sneen efterhånden som den synker sammen, kan glide ned.

 

Ved opretvoksende planter må man binde dækkematerialet opad siderne, da et snetryk ovenfra kan knække planterne.

Det er især på sol- og vindsiden man skal dække af.

 

Først når man er sikker på at foråret for alvor er gået i gang, kan man fjerne afdækningen.

Bladene kan godt blive i bedet blot skal man tænke på at omdannelsen af blade eller barkflis til muld, kræver ekstra gødningstilførsel, da planterne ellers udsultes.

 

Espaliertræer er et særligt kapitel for sig, fordi de ofte er placeret på en sydvæg. Her er solpåvirkningen særlig kraftig. Hvilket gør espaliertræer særlig følsomme overfor udtørring.

 

Det er ikke nemt at dække et espaliertræ. Der er lavet mange fantasifulde afdækninger. Jeg synes at et stativ af brædder med en halmmåtte spændt over, er en god løsning. Men meget andet virker også. Det gælder først og fremmest om at hindre den direkte sol samt at dæmpe vindpåvirkningen. Husk at afdækningen ikke må være for tæt så lys eller udluftning ikke kommer til.

 

SNETRYK:

Hvis det har sneet meget og den har lagt sig som et tykt lag over planterne, må man ud og børste noget af det tungeste bort fra de planter der ellers vil knække under trykket.

 

Med venlig hilsen: Villy Skovgaard - www.udedanmark.dk