Haven netop nu 24-02-2013

Kære Haveejere.

Her er så en lille aktuel ekstraudsendelse af Haven netop nu.

Grunden er at der netop nu tegner sig en udvikling i vejret, som giver god grund til at sørge for at begynde vinterdækning af de særligt sarte planter i sin have. 

Vejrudsigten de kommende 15 dage –og måske længere, fortæller at der kommer en del sol. Temperaturen stiger en smule men det vil stadig være koldt om natten. Derfor vil jorden mange steder i landet forsætte med at være frossen.

Men husk at det fortrinsvis gælder sarte planter som står i direkte sollys meget af dagen.

Nedenstående er lidt fakta om vinterdækning fra vores hjemmeside www.udedanmark.dk

Allersidst i artiklen, er der lidt interessant, om hvad der sker i Havecenteret lige nu.

Vinterdækning hvorfor?

Når man vinterdækker er det først og fremmest for at beskytte mod fordampning.
Normalt er fordampning ikke noget problem for en plante, så længe den blot kan hente mere vand op fra jorden. Men netop i perioden Marts – April oplever vi ofte den situation at jorden er frosset et stykke ned. Derfor er planten ikke i stand til at hente det vand op der fordampes fra grene og blade. Dette gælder Stedsegrønne, men også planter med grønne stængler, som f.eks. Roser, er i fare.

Når så solen har fået mere magt – fra Marts måned, så har vi problemet. Høj sol som bager lige på planterne og planter der er ude af stand til at trække nyt vand op.

FROST,VIND OG SOL
Der er 3 faktorer der kan gøre livet surt for en lidt sart plante. Frost, blæst og sol. Frosten over jorden kan man ikke gøre så meget ved, men et tykt lag tørre blade kan sikre at jorden ikke fryser så meget til nede om rødderne.

I løbet af Februar til April måned får solen mere magt. Den kan faktisk varme helt forårsagtigt i et lunt hjørne i haven.

Dette kan sætte planten i gang med at fordampe vand.

Hvis det også begynder at blæse sker vandfordampningen ekstra hurtigt. Ja selv jorden kan blive udtørret under sådanne forhold, typisk hvis det fortsætter i en længere periode.

Grenafdækning

Gran, Fyr og andre stedsegrønne kan bruges til afdækning. De beskytter mod vinden, mod den direkte sol og de yder også en vis beskyttelse mod snetrykket. Desuden holder de på blade og sne. En anden god ting ved grene, er at der er udluftning, hvilket gør at der ikke så let opstår svampeskader. Husk at fjerne dem til foråret, men ikke for tidligt. Fjerner man dem allerede i begyndelsen af April, kan det blive nødvendigt at lægge dem tilbage hvis det bliver hård frost.

BESKYTTE BLADE OG GRENE OVENOVER JORDEN
Ovenover jorden kan man ikke beskytte mod frosten, men der kan skærmes af mod vind og sol. Dette kan gøres med hvad som helst. Grangrene, halmmåtter, gamle lagner, skumplast fra emballage og så videre. Noget ser pænere ud end andet. Husk at grangrene sættes med toppen nedad, for at sneen efterhånden som den synker sammen, kan glide ned.

Ved opretvoksende planter må man binde dækkematerialet opad siderne, da et snetryk ovenfra kan knække planterne. Det er især på sol- og vindsiden man skal dække af.

Først når man er sikker på at foråret for alvor er gået i gang, kan man fjerne afdækningen.

ESPALIERTRÆER
Espaliertræer er et kapitel for sig, fordi de ofte er placeret på en Syd-væg. Her er solpåvirkningen særlig kraftig. Hvilket gør espaliertræer særlig følsomme overfor udtørring. Det er ikke nemt at dække et espaliertræ. Der er lavet mange fantasifulde afdækninger. Jeg synes at et stativ af brædder med en halmmåtte spændt over, er en god løsning. Men meget andet virker også.

Det gælder først og fremmest om at hindre den direkte sol samt at dæmpe vindpåvirkningen. Husk at afdækningen ikke må være for tæt så lys eller udluftning ikke kommer til.

BRUG ANDRE PLANTER SOM BESKYTTELSE
Når man betragter sarte planter der har klaret sig godt gennem en hård vinter uden vinterdækning, så er det påfaldende at de som regel står i læ for vind og sol, af andre planter.

Det kan være en hæk, et nøgent træ eller en busk. Typisk er det, at de står således at de dækker af for den værste direkte sol og at andre planter liver læ for vinden.

For at give læ mod solen må lægiveren stå sydøst, syd eller sydvest for den sarte plante.

Derimod kan en lægiver for vinden godt stå på bagsiden. Der er nemlig både læ foran og bagved.

Netop disse råd er selvfølgelig ikke meget bevendt, lige her i situationen, men kan give anledning til at dette tages med i overvejelserne, når man lægger planer for hvad der skal forandres i haven senere.

DE VISNE STAUDER GIVER LÆ
Man skal ikke klippe de visne toppe af stauderne, før til foråret. De giver nemlig læ for sol og vind. Samtidig samler der sig visne blade og sne imellem de visne toppe, hvilket giver en god beskyttelse af stauderne i jorden.

FRA HAVECENTERET
De sidste godt 2 måneder har vi sat en række forskellige Kæmpegrøntsagsfrø til spiring. Det betyder at vi allerede har et par tusinde små spirende planter som får hjælp af gro lys som supplement til det svage dagslys.

Vi har også sat nogle få hundrede Kartofler til forspiring og der er allerede god gang i spiringen.

Disse småplanter og forspirede kartofler, bliver solgt Fra midt April, hvor de gerne skulle have opnået en god udplantningsstørrelse.

Jer som modtager ”Haven netop nu” får en særskilt mail, når vi begynder at sælge ud og så er det efter først til mølle princippet.
Vil man være helt sikker på at få nogle af udplantningsplanterne, kan man reservere ved at sende en mail til: Havecenteret@gmail.com

Jeg kan desværre ikke sende med post eller pakke, da det er for risikabelt for planterne.

Læs mere om Kæmpegrøntsagerne og hvilke på www.udedanmark.dk