Haven netop nu den 20. april 2013

Så slap vinteren sit tag i haverne og der kommer varmere vejr. Visse steder især i skygge er jorden dog stadig meget kold. Under alle omstændigheder er jorden stadig for kold til såning og sommerblomster, bortset fra sandede jorder i direkte sol og hvis man har dækket et jordstykke over med plastic.

Man gribes af virkelyst i haven og der er også en del at tage fat på.

Først og fremmest er det måske på sin plads at nævne ting det ikke er tid til at gøre i haven endnu.

Det gælder først og fremmest udplantning af sommerblomster. Lader man sig friste at de mange sommerblomster der udbydes i supermarkederne, bliver man temmelig sikkert skuffet. For de sarte sommerblomster kommer direkte fra opvarmede drivhuse, hvor de har stået trygt og sikkert. Nu plantes de ud i den iskolde jord og udsættes for nattekulden, som nemt kommer under nul i jordhøjde.

Også køkkenhaven må vente. Jorden er endnu for kold til at så frø og der kan slet ikke sættes udplantningsplanter.

Advarsel:  Natten mellem Lørdag og søndag er der udsigt til nattefrost. For dem der har ladet sig friste til at plante sommerblomster, vil det være en god ide at dække disse med noget der kan beskytte den mod frosten.

KULDE ER GIFT FOR SOMMERBLOMSTER!

Kold jord og luft sætter de sarte sommerblomster i en tilstand af chock. De reagerer med at gå i stå med væksten. Er de først gået i stå er det vanskeligt at få dem til at begynde at gro igen. Resultater er små slatne sommerblomster i lang tid, i mange tilfælde dør de ganske enkelt af nattekulden.

Sommerblomster skal plantes i midten af maj og først efter at have sikret sig at der ikke kommer kulde de næste mange dage. Det er nemlig ikke usædvanligt med let nattefrost i maj måned.

Fordelen ved at købe sine sommerblomster i Maj er mange. For det første begynde de at vokse med det samme og bliver flotte med mange blomster. For det andet så har sommerblomsterne stået 2 – 3 uger længere i gartneriet, hvor de har fået gødning og varme. Det betyder at du nu køber større planter til samme pris. Kigger du over til naboen, kan du så se deres mislykkede forsøg på at plante sommerblomster i April. De sidste man køber og planter ud er Flittiglise, da de kræver megen varme.

Har man købt for tidligt må man være klar med afdækning eller sætte det helt ind hvis det bliver bare 0 grader.

Plant i stedet krukkerne til med Stedmoder og løgvækster. De tåler bedre nattekulden, selvom der er grænser. Netop disse vækster kan købes lige nu til meget billige priser, fordi markedet er overmættet med disse planter på grund af det kolde forår.

De gøremål man gerne som haveejer skulle nå i april måned kan ses på min hjemmeside www.udedanmark.dk under "haven netop nu" og "køkkenhaven netop nu" . Der er dog nogle ting som man særligt bør være opmærksom i denne april måned.

USÆDVANLIG TØRKE

Nu har vi haft underskud i nedbøren i meget lang tid. Både planter og græsplæne kunne godt bruge noget vand.

Nu hvor temperaturen er 10 - 15 grader, sker der det at planterne for alvor går i gang med vandoptagelsen.

Indtil nu har man kunnet konstatere at jorden stadig de fleste steder var fugtig nede ved planternes rødder.

Det holder næppe mere end nogle få dage mere, så er jorden blevet knastør fordi planterne har brugt det de kunne få op, til at saftspænde stammer, grene og blade.

Dette forhold sammenholdt med varme og blæst gør at man alvorligt må overveje at vande nu, hvis man ikke allerede har gjort det. Dette gælder også græsplænen som mange steder er helt tør.

I køkkenhaven bør man vande inden man lægger plastafdækning ud og selvfølgelig de steder hvor man sår eller planter småplanter ud.

AFBRÆNDING AF AFFALD

Har man planer om at brænde sit haveaffald af, bør man udsætte det til efter en grundig gang regn. Allerede nu har afbrænding af haveaffald været skyld i flere skovbrande.

Har man en bunke haveaffald fra sidste år, så glem ikke at der sikkert er dyr som Pindsvin, Mus, Frøer og så videre som har gemt sig i grenbunken og fundet ly for vinteren.

Derfor skal man altid flytte hele bunken så man er sikker på ikke at indebrænde de små dyr.

Man kunne måske overveje at kompostere det i stedet for. Man behøver ikke altid en kompostbunke. Har man bede der er plantet godt til, er der ofte plads til en ret stor mængde haveaffald mellem planterne eller bagerst i bedet. Bede der på denne måde får tilført organisk materiale, kvitterer med en kraftigere plantevækst og sundere planter.

UKRUDT

Når vi snakker om tør jord så er der også fordele. Hvis man får luget, hakket eller fræset i ukrudtet nu hvor jorden er så tør, bevirker det at langt det meste går til.

Det er ikke sikkert at man senere får så gunstigt et udgangspunkt som nu, for at komme ukrudtet til livs. Senere kommer der måske regnperioder der bevirker at det blot vokser videre selvom man hakker grundigt i det.

Har man et særligt genstridigt sted i køkkenhaven hvor der er meget ukrudt, så bør man overveje at sætte kartofler der, da den gentagne hypning af jorden sammen med kartoflens formidable evne til at dække jorden så der bliver helt mørkt under dem ofte gør det helt af med ukrudtet.

GØDSKNING

Husk at gøde planterne nu.

ROSER

Man kan godt så småt beskære sine roser nu. Alt det visne klippes bort, klip et lille stykke over et skud der vokser i den retning du ønsker grenen skal vokse.

Se mere om rosenbeskæring på vores hjemmeside under roser.

BESKÆRING

Nu hvor grene er saftspændte bør man vente med at beskære andet end roser, til efter grenene har fået blade.

Så kan man igen beskære. Det kaldes sommerbeskæring og er en rigtig god ide, da planterne ofte nemmere kan komme sig når de er i vækst.

PLÆNEKLIPPEREN

Om ca. 14 dage er det tid til den første græsklipning. Kan din klipper starte? Det er ærgerligt at vente med at konstatere at der trænges til en service, den dag man har brug for det. Gør det hellere nu.

Husk nu på ikke at sætte for mange projekter i gang. Der skal også være tid til at nyde haven og stresse af sommeren igennem.

I mit havecenter, Kelleris Havecenter, har jeg nu tilbud på Bunddækkeroser. 4 stk. 100 kr. Røde, hvide og lyserøde.

Fra næste weekend sælger jeg store tomatplanter 75 – 100 cm. høje og med blomster og begyndende tomater.  49,- stk.

Også kæmpebønner 100 – 150 cm. høje sælges i næste uge til 49,- stk.

Særtilbud til læsere af Haven netop nu!  Jeg har siden December haft et mindre parti kæmpeløg til dyrkning under lys. De er meget flotte allerede nu. Med den rette pleje sommeren over, kan de dygtigste dyrke løg i en størrelse som et mandshoved.

Tag et print af ”haven netop nu” med og køb op til 5 stk. til en særpris af 20 kr. stykket.

Vi har omkring 150 stk. klar. Så det er efter først til mølle.

Læsere af ”Haven netop nu” inviteres til forsalg Torsdag den 25 April kl. 12 – 17:30.

Med venlig hilsen: Villy Skovgaard. www.udedanmark.dk