Rengøring og forberedelse af drivhuset

Inden den nye drivhussæson begynder, skal drivhuset være rengjort. Det er ikke det allermest spændende arbejde, men det er dejligt når det er gjort og man kan gå i gang med det sjove.

Anvend kun brun sæbe. Vask glas og sprosser både indvendigt og udvendigt. Noget af det vigtigste er at rengøre hvor glasset ligger mod sprosserne, og hvor to stykker glas ligger over hinanden.

Vil du plante i den jord som er i drivhuset fra sidst år, renses jorden for visne blade, skrab evt. de øverste par cm. jord væk for at fjerne urenhederne.

Du kan med fordel tilsætte gødning i form af hønse-eller hestemøg (spørg en bondemand om du må få lidt hos ham.) Det er ikke alt hestemøg der er lige godt. Nogle steder fjerner man omhyggeligt hestepærerne dagligt fra heste boksen, det er god gødning. Andre steder muger man hestepærer og halm (eller spåner) i én pærevælling. Det giver en ringe gødning idet halmen bruger det meste af gødningen til sin egen omdannelse.

Har du kompostjord er det også godt at lægge et par cm. på.

Gennemvand jorden rigtig godt. Når vandet er sunket, kan du vende jorden og derefter rive den. Jorden er nu klar til udplantning.

Det er en god ide at lægge et lag plasticfolie ud på den forberedte jord. Det vil hindre fordampning og få jordtemperaturen til at stige.

Forberedelse af planter til drivhuset

Hvornår skal der sås?

Februar er den sidste vintermåned og i starten af Marts finder mange mennesker glæde ved at sætte de første frø til spiring, for senere udplantning i drivhuset.

Peberfrugt og Aubergine!

Peberfrugt og aubergine sås midt i Marts og de små planter udplantes, ca. 60 dage efter, i første halvdel af Maj.

Tomat!

Tomatfrø sås sidst i Marts og udplantes, 50-55 dage efter, midt i Maj.

Agurk!

Agurker plantes ud i drivhuset når jorden i drivhuset er tilpas lun, sidst i Maj eller først i Juni. Ikke før da agurkeplanten ikke tåler nogen form for kulde. Frøene til agurker sås ca. 30-35 dage før plantedagen dvs. sidst i April måned.

Melon!

Melonplanter kan udplantes samtidig som agurken, men bør sås 40-45 dage før plantedagen dvs. i midten af April.

Alle spirer og planter bør tilses dagligt især som helt små.

Hvis man synes det er besværligt med såning og pasning så tidligt på foråret, kan alle planter købes på planteskolerne og udplantes fra midt i Maj måned.

Hvis man synes det er besværligt med såning og pasning så tidligt på foråret, kan alle planter købes på planteskolerne og udplantes fra midt i Maj måned.

En fordel ved at så selv, er at du kan få fat i de bedste sorter. Køber du planterne, er der i regelen ikke meget mere end standardsorter at vælge imellem. Samtidig kan man finde stor glæde ved at følge med i frøenes spiring og lade sig overraske hver gang det lykkes.

Såning

Der er naturligvis en del at spare ved at så sine egne planter, men ofte ser man at planterne bliver ranglede og kedelige, mens de står og vokser sig store nok i vindueskarmen.

Dette sker fordi planterne ikke får så meget lys, men også fordi man ikke lige rammer det rigtige så tidspunkt. Får man sået for tidligt, er der fare for at det ikke er muligt at sætte planterne ud når de er klar til udplantning, ganske enkelt fordi det ikke er varmt nok i drivhuset og så bliver planterne ranglede og kedelige i vindueskarmen.

Derfor vil jeg anbefale de fleste at købe færdige udplantningsplanter.

Er du imidlertid en rigtig entusiast der gerne vil gøre det hele selv, så er her en anvisning.

Frøene sås enkeltvis i f.eks. små urtepotter i næringsberiget spagnum eller i såjord, husk jorden skal være godt gennemfugtet. Spiringen foregår bedst ved temperatur på 28 grader.

Urtepotterne må gerne stå mørkt i starten, men lige så snart spiringen er i gang, skal potterne frem i lyset og temperaturen må sænkes til ca. 18 grader.

De små spirer skal vandes efter behov, men husk ikke at overvande.

Det kan være en god ide at anbringe et lysstofrør ca. 30 cm over planterne og give ekstra lys morgen og aften. Man kan f.eks. tilslutte et tænd/sluk ur. Giv ikke lys om natten.

Et lille fif til ekstra lys: Anbring en refleksskærm af alufolie, lige bag planterne ind mod stuen.Så reflekterer det naturlige lys udefra tilbage på planterne. Det gør også at de nye planter ikke bliver så lange, fordi de ikke behøver at strække sig efter lyset.

Gødningstilførsel

Man skal ret hurtigt begynde at tilføre lidt næring til planterne. Det kan bedst doseres gennem vandet.

Har man en vandingsautomat i drivhuset kan man bruge vandopløselig gødning som Hornumblanding eller Superba. Her bruges en 20% opløsning. Ved håndvanding bruges lidt mindre. Læs mere om blandingsforholdet på dunken. Man kan godt have lidt færdigblandet vandingsvand stående, men husk at stille det mørkt så der ikke dannes alger.

Tomater

Du kan vælge flere sorter. Prøv dig frem for at finde de sorter du bedst kan lide. Et par gode sorter at starte med vil være "Gourmet" som har en suveræn smag ved megen sol og varme. Den modner langsomt i kølige somre og får da mindre smag.

"Piccolino" er en meget velsmagende kryddertomat/klasetomat. "Yolanda" er en aflang rød tomat med en fast konsistens men alligevel saftig og så har den en lang holdbarhed. Den bør plukkes før den er helt rød og opbevares køligt i en kasse, så kan den holde helt hen til december.

Tomatfrø sås i kasser med såjord. Afstanden bør være 3 cm. og dybden 1 cm. Du kan også så i potter, kom 2 frø i hver potte og tag den svageste væk ved spiringen.

Dæk til med plastfolie indtil spiring. Ved spiring fjernes plastfolien og temperaturen skal nu være 22 grader.

Sidst i April måned er jordtemperaturen ved at være oppe på 15 grader og tomatplanterne er nu klar til at sætte i drivhuset. Afstanden mellem tomatplanterne bør være mellem 50-70 cm. Bruger man plantesække, bør der laves huller i bunden så overskydende vand kan løbe fra.

Så snart planterne bliver så store at de skygger for hinanden, kommes de i potter eller sættes med større afstand.

Agurk-melonplanter

Når agurk-og melonplanterne er store nok pottes de ligesom tomatplanten eller sættes med større afstand.

Dette gøres i næringsberiget spaghnum.

En god ide er at lave et papstykke med alufolie. Sæt papstykket lige bagved planterne ind mod rummet. Så vil det lys som ikke rammer planterne ramme alupapstykket og blive kastet tilbage mod planten. Derved undgås at de små planter trækkes mod lyset og bliver skæve.

Vælg agurken "fittnes", den er resistens overfor meldug. "Futura" er også en god sprød agurk, men får lettere meldug.

Udplant ikke planterne før sidst i Maj eller først i Juni, da spiringstemperaturen på mellem 25-30 grader gælder for begge planter.

Peberfrugt

Peber kan sås først i April, vent ikke for længe, da der nemt går 3 måneder fra såning til du høster de første peberfrugter.

Peber skal have en spiringstemperatur på 25-30 grader, så de små planter bør først sættes ud i drivhuset sidst i Maj måned.

Auberginer, chili og bønner

En enkelt aubergine bør også dyrkes i dit drivhus ligesom en eller to sorter af chili, f.eks. den meget stærke "Apache" og den lidt mildere "Torito".

De giver begge velsmagende og smukke frugter fra juli og indtil frosten sætter ind. Og så er de gode at sylte. De skal blot renses og skæres op og så hældes i et glas med eddike og en lille smule Atamon.

En enkelt stangbønne bør der også være plads til. Den er nem at passe og giver altid et godt udbytte. "Novax" er en god sort . Hvis det kniber med pladsen i drivhuset kan den sagtens vokse i en krukke udenfor drivhuset.

Sensommeren i drivhuset

I August høstes der overalt og det er også den måned hvor luften er mest fugtig.

I drivhuset ses vand drive ned af tag og vinduer. Det er luftens vandindhold som kondenseres. Det kan betyde angreb af almindelig gråskimmel som kan ødelægge tomat og agurker. En mulighed for at undgå dette er at have vinduerne åbne også om natten. Er der automatiske vinduesoplukkere kan en klods holde vinduet åbent.

Er der plads i drivhuset kan man sagtens nå at dyrke både radiser og efterårssalat. Det kan være hovedsalat, pluksalater og semico-salater. Vindruerne modnes også i August, så sørg for at de får masser af sol og lys, ved evt. at fjerne overflødige blade.

To top